BEČ NA 1. MESTU NAJBOLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT – 2. Kopenhagen, 3. Cirih, 4. Melburn…

Nakon ispitivanja koje je sprovedeno, Beč je iznova proglašen za grad koji je najprikladniji za život na svetu prema novom Globalnom indeksu životnih uslova Economist Intelligence Unit-a (EIU).

Savezna Austrijska prestonica uspela je da po treći put osvoji titulu na „Global Liveability Ranking“ (Globalna rang listi životnih uslova), navodi se u saopštenju gradske skupštine Beča, a prenele su gotovo sve svetske medije.

U godišnjem izveštaju našlo se 173 gradova širom sveta, koji su ocenjeni na osnovu 30 indikatora organizovanih u pet kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura.

Dvorac Belvedere / Foto: Svet Dijaspore / S.N.

Kopenhagen je na drugom mestu – ispred Ciriha i Melburna

Od 173 svetskoh gradova, Beč ima prosečnu ocenu 98,4 od maksimalnih 100, dok se na drugom mestu nalazi Kopenhagen sa 98, treći je Cirih 97,1 bodova.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig (Michael Ludwig) (SPO) sa ponosom je prokomentarisao ovu vest: „Ponosni smo što su naša dostignuća još jednom međunarodno priznata i nagrađena“, te dodao „Zahvaljujući vrednom stanovništvu Beča, rezultat nije slučajan. I naravno, moraju se doneti ispravne političke odluke, a ovo je ujedno i nagrada za dostignuća grada Beča i njegovih zaposlenika“.

Bečka vinska tradicija, Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig (Michael Ludwig) / Foto: C.Jobst/PID

Popularni konferencijski grad

Beč nije samo najprikladniji grad za život na svetu, već se našao na samom vrhu i jedne druge rangliste. Naime, na kongresnoj rang listi Unije međunarodnih asocijacija (UIA) za 2023. Beč je drugi put zaredom osvojio drugo mesto u svetu – iza Brisela i ispred Tokija.

Upravo u maju, Međunarodna asocijacija za kongrese i konvencije (ICCA – International Congress and Convention Association) rangirala je Beč na četvrto mesto u svetu kao jedan od najtraženijih kongresnih gradova.

Karlova crkva/Karlskirche // Foto: Svet Dijaspore

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Svet Dijaspore / S.N.