UJEDINJENE NACIJE BEČ: Međunarodni festival “Charity Bazar 2023” – iz regiona Srbija i Bosna (VIDEO)

U subotu, 9. decembra u dvorani “Austria Centar” u Beču održan je međunarodni festival Charity Bazar 2023. 

Zbog pandemije Covid-19, ovaj humanitarni bazar nije održan 2020. i 2021. godine, a sa popuštanjem mera 2022. godine, bazar je održan u manjem obimu u dvorani “Marx Halle”.

Međunarodni festival Charity Bazar ove godine iznova je održan pod krovom Austria Center Vienna gde se predstavilo više od 80 zemalja, kao i UNWG (United Nation Woman´s Gouild/ Udruženje žena Ujedinjenih Nacija), a našli su se i štandovi austrijskih humanitarnih organizacija (NVO).   

U organizaciji bazara učestvuju članovi UNWG-a i volonteri iz međunarodnih organizacija koja imaju sedište u Beču. Bazar već godinama podržavaju ambasade i međunarodne misije pri Ujedninjenim Nacijama, a uspehu bazara doprinose svojim donacijama austrijske i međunarodne kompanije.

Humanitarni bazar Udruženja žena UN-a

Humanitarni bazar tradicionalno organizuje Udruženje žena Ujedinjenih Nacija (UNGW) koje je osnovano 1967. godine i čiji je moto “Delujmo zajedno za pomoć deci”. Ove predane žene već 27 godina udružuju snage kako bi organizovale Međunarodni festival dobrotvornog bazara.

Reč je o internacionalnom božićnom bazaru koji je šarolik, na kome zemlje prestavljaju svoju kulturu, tradiciju i kulinarstvo, a jedno je svima njima zajedničko –  svi učesnici pokazuju puno ljubavi prema deci, a što je i najvažnije – sav prihod ostvaren na bazaru naredne godine donira se projektima koji za cilj imaju pomoć deci diljem sveta.

Zemlje Balkana prisutne na International Festival Charity Bazar 2023.

Ove godine svoje nacionalne proizvode predstavili su na svojim štandovima Republika Srbija i Bosna i Hercegovina, koja je na svečanoj bini imala i nacionalni performans u obliku nastupa folklorne grupe, a od zemalja regiona nastupila je i muzička grupa Severne Makedonije.

NJ.E. Žarko Obradović, ambasador Republike Srbije (1.s.d.)
NJ.E. Bakar Fattah Hussen, ambasador Iraka (2.s.l.) sa suprugom i ambasadorom NJ.E. Žarkom Obradovićem na štandu Srbije
Štand Bosne i Hercegovine, NJ.E. Dankom Savić, ambasadorka Bosne i Hercegovine pri OSCE-u i UN (2.s.l.)
Nastup folklornog društva koje je predstavilo splet igara iz BiH

Besplatan ulaz za posetioce Međunarodnog humanitarnog bazara

Bazar može da poseti svako, ulaz je besplatan, a na štandovima mogu se pronaći ručno izrađeni predmeti od drveta, suveniri, nakit i raznorazni aksesoari od svile i kože, garderoba, predmeti za pokućanstvo, nakit za jelku, knjige, antikviteti, jednom rešju – na jednom mestu možete kupiti Božićne poklone iz celog sveta.

Osetite ukuse iz celog sveta

U dvorani koja je namenjena štandovima sa kulinarstvom, posetiocima se pruža jedinstvena mogućnost da probaju hranu i piće iz 80 zemalja. Tako se pored u Evropi već ustaljene gastronomske ponude iz Azije (Kina, Indija..), mogu probati specijaliteti iz ostalih zemalja Azije, Afrike, Južne i Severne Amerike, Australije i sa Bliskog Istoka.

Kulturni program

U sklopu ove manifestacije, istovremeno se održavaju i međunarodne kulturne priredbe čiji program je namenjen svim uzrastima, tako da je idelan za zabavu  citave porodice. 

Od 1968. UNWG je prikupio preko 5 miliona evra u dobrotvorne svrhe

Prihod koji se ostvari na bazaru, zajedno sa sredstvima osiguranim kroz druge aktivnosti Udruženja žena Ujedinjenih Nacija (UNGW), ne samo da pokriva nastale troškove već se ostatak usmerava na brojne projekte koji za cilj imaju pomoć deci. Tako je recimo 2023. godine UNGW uspeo da podrži dobrotvorne organizacije za decu u devet zemalja sa ukupno 60.326 evra.

Dobar domaćin: NJ.E. Žarko Obradović, ambasador Republike Srbije (u sredini), NJ.E. Salah Abdel Shafi, amasador Palestine (levo) i NJ.E. Bakar Fattah Hussen, ambasador Iraka (desno)

Für Geldspenden steht UNWG Charity Konto in Bank Austria:
IBAN: AT61 1200 0006 9000 1300;  BIC: BKAUATWW

Text: Svetlana Nenadović Glušac

Foto & Video: Svet Dijaspore