UBLAŽITE SIMPTOME: Korisni saveti kako lakše da prebrodite sezonske alergije

Sa dolaskom proleća kod mnogih ljudi javljaju se alergije, a ovih pet saveta vam mogu pomoći da ih lakše prebrodite.

Najčešći simptomi alergije su iritacija očiju, nosa i grla. Stalno curenje iz nosa, kijanje, kašalj ili svrab očiju mogu čak poremetiti san i ostaviti vas potpuno iscrpljenim. Zato doktorka Helen Vol dala je stručne savete o preživljavanju napada alergije.

1. Pazite na prozore

Posle duge, vlažne zime, primamljivo je otvoriti prozore i pustiti svež vazduh na prvi znak proleća, ali dr Vol kaže da to nije baš dobra ideja.

„Razumno je držati prozore zatvorene za svakoga ko je alergičan na polen. Ne zaboravite ni automobil. Kada vozite, držite prozore vozila zatvorenim i podesite dovod vazduha na ‘recirkulaciju’, kako biste koristili samo vazduh u zatvorenom prostoru i sprečili spore polena da ne uđu“, rekla je ona.

2. Obratite pažnju na higijenu

Spore polena koje se prenose vazduhom mogu da se vežu za mnoge stvari, pa ako ste bili napolju, pazite da ne ponesete te iritantne čestice drveta, trave ili korova kući sa sobom na kosi ili odeći. Skinite cipele pre ulaska u kuću, kapute, kape i torbe ostavite u posebnoj prostoriji u kojoj ne provodite previše vremena.

3. Redovno četkajte svoje ljubimce

Kada je u pitanju sprečavanje simptoma izazvanih polenom, ne zaboravite na svoje kućne ljubimce. Ako vaša mačka ili pas lutaju unaokolo po travi ili lišću, dobro ih očešljajte napolju ili neka neko drugi to uradi umesto vas, kako bi eliminisali spore alergena iz njihovog krzna pre nego što se vrate u vaš dom. Redovno usisavanje takođe može pomoći i uvek operite ruke pre nego što dodirnete lice ako ste dodirnuli kućnog ljubimca.

4. Koristite sprejeve za nos

Ako procvetalo drveće izaziva kijanje, svrbež grla i curenje iz nosa, probajte sprej za nos koji možete kupiti bez recepta. Može biti od velike pomoći osobama koje pate od sezonskih alergija, ali se mora pravilno koristiti da bi se postigao maksimalan efekat.

5. Napravite barijeru za polen

Postavljanje fizičke barijere između područja pogođenih sezonskim alergijama, kao što su oči i nos, i iritanti sa drveća ili trave mogu ublažiti simptome.

„Nosite masku, naočare za sunce i šešir sa širokim obodom kada ste na otvorenom kako biste sprečili da alergeni polena uđu u vaše oči, lice i kosu“, preporučuje dr Vol.

Izvor: Danas.rs