U Beču je danas otvorena izlozba „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“

Danas je u okviru 66. Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se održava od 26. do 30. septembra u Beču, otvorena izložba pod nazivom „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“.

Izlođbu posvećenu genijalnom Tesli, otvorila je Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković zajedno sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Mariano Grosijem (Rafael Mariano Grossi) u zgradi Ujedinjenih Nacija u Beču (UNOV).

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković zajedno i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grossi

Ministarka Gojković je poručila da postavka prikazuje rađanje ideja koje su izmenile svet i da je  ovo prilika da se svi zajedno podsetimo na izume kojima je veliki naučnik zadužio svet i učinio ga boljim.

„Ujedno, njegov životni put najbolji je primer da su za oreol slave i riznicu nezaborava, pored genijalnosti i talenta, upornost i mukotrpni rad i te kako neophodni, istakla je Gojković i podsetila da je Tesla, među svojim brojnim dostignućima, bio i pionir radio-tehnike i da je objavio brojne stručne radove iz fizike, dok njegov izumiteljski opus obuhvata čak hiljadu pronalazaka i panenata.

„Teslina vanvremenska pojava i danas je nepresušna inspiracija brojnim umetnicima i stvaraocima širom sveta, a neki od najpoznatijih svetskih brendova današnjice nose njegovo ime“ – podvukla je ministarka, te dodala: „ Ministarstvo kulture i informisanja pokrovitelj je ove izložbe pre svega zbog naše zajedničke obaveze: države, društva i pojedinca, da nastavimo da negujemo i čuvamo uspomenu na lik i delo ovog velikana. Njegovo nasleđe pripada čitavom svetu i celom covečanstvu“.

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi istakao je da su izloženi ekponati dokaz široke primene nuklearne energije u mnogim oblastima, naročito u medicini, ekologiji i vodoprivredi.

„Veoma sam zahvalan što ste organizovali ovaj izuzetan i veoma inspirativan događaj, i što ove trenutke mogu da podelim sa svima vama. Nadam se da će se naši susreti nastaviti u bliskoj budućnosti u Beogradu“ – rekao je Grossi.

Rafael Mariano Grossi, generalni direktor IAEA
Ministarka Gojković

Kako je saopštila Pres služba Ministarstva kulture i informisanja, izlozba „Nikola Tesla – Kljucni doprinos energetici“ biće otvorena u „Vienna International Center“ do petka 30. septembra.

Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Goran Zlatanović