Toplotni talas „Lucifer“paralisao Evropu

Toplotni talas Lucifer zahvatio je skoro čitavi Stari kontinent. Ekstremno visoke temperature, koje prelaze 40 stepeni Celzijusa, uzrokovale su požare koji su naneli ogromnu materijalnu štetu duž cele Evrope – od Portugala do Grčke, a sve je veći i broj onih čija smrt dovodi u vezu s visokim temperaturama.

Na hiljade ljudi je evakuisano zbog velikog broja požara koji još uvek bukte u Francuskoj, Grčkoj, Portugalu, Španiji i Hrvatskoj, a vatra je uništila hiljade hektara zemlje.

Francuska se ove nedelje priprema za vrhunac toplotnog talasa, a prognostičari najavljuju najvišu temperature do sada. Za to vreme, šumski požari i dalje besne, a u čak 15 departmana u Francuskoj je najavljena uzbuna zbog ekstremnih temperatura, uključujući Žirondu na jugozapadu, gde je vatra već izazvala pustoš.

U Španiji, vlasti su prijavile oko 20 šumskih požara koji i dalje besne van kontrole u različitim delovima zemlje, od juga do Galicije na krajnjem severozapadu, gde je požar uništio oko 4.500 hektara zemlje.

Susedni Portugal je od početka nedelje u stanju visoke pripravnosti zbog požara, uprkos blagom padu temperatura, nakon što je nedavno izmerena temperatura od 47 stepeni Celzijusa, što je i rekord za mesec jul.

Požari bukte i u Grčkoj i Hrvatskoj, a u Velikoj Britaniji je izmerena najviša temperatura u istoriji – 40, 3 stepeni.

Požari u Francuskoj Foto: EPA-EFE/SDIS 33

Pakao u Londonu

Kako u Britaniji visoke temperature nisu česte, i vlasti nisu spremno dočekale toplotni talas, građani ove zemlje ne znaju kako da se izbore sa vrućinom. Nekoliko požara razorilo je London, Hertfordšir, Bakingemšir, Južni Jorkšir i Lesteršir.

Najkritičnije je u glavnom gradu Velike Britanije, u kojem je vatra juče zahvatila kuće i imanja, a gradonačelnik Sadik Kan upozorio je građane da je situacija kritična.

Londonska vatrogasna brigada saopštila je da je juče bio njihov najprometniji dan od kraja Drugog svetskog rata, sa najmanje 110 vatrogasnih vozila poslatih na gašenje požara širom prestonice.

Građani su za tamošnje medije ispričali kako su bili primorani da pobegnu kako bi spasili svoje živote. Njihova imanja su uništena u požaru koji je izazvala gomila komposta koja je gorela zbog ekstremno visokih temperatura.

Temperaturni rekordi su doveli do toga da se Britanci okreću jezerima, pa čak i fontanama na Trafalgar skveru u očajničkom pokušaju da se ohlade.

Klimatolozi upozoravaju na pogoršanje situacije

Iako je većina zemalja, za razliku od Britanije, navikla na topla leta, ove godine situacija je ipak za nijansu kritičnija. Klimatolozi smatraju da je za ovakvo stanje u prirodi odgovoran isključivo ljudski faktor.

Kako je nedavno rekao nemački meteorolog i klimatolog Mojib Latif, visoke temperature, a samim tim i požare, izazvale su poslednice globalnog zagrevanja.

„Sada je prekasno da se ograniči globalno zagrevanje na najviše jedan i po stepen u poređenju s predindustrijskim periodom. S današnjom emisijom gasova staklene bašte preći će ovaj nivo za nešto manje od deset godina“, rekao je Latif.

Dodao je da planeta ide u smeru povećavanja temperature za tri stepena godišnje i približava se tački u kojoj treba priznati da je vreme za promene na bolje isteklo.

Foto: Shutterstock

Izvor: NovaS.rs