SUMNJA U USPEH MIROVNOG SPORAZUMA: Netanjahu pristaje samo na delimični prekid vatre

Sumnje u uspeh mirovnog predloga za kraj rata u Gazi, koji su podržale SAD, pobudio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu kada je saopštio da će pristati „samo na delimični sporazum o prekidu vatre koji ne bi okončao rat“ i time izazvao veliko negodovanje kod porodica talaca koje drži Hamas.

U intervjuu u nedelju na izraelskom kanalu 14, izraelski lider je rekao da je spreman da sklopi delimičan dogovor, radi vraćanja nekih od 120 talaca koji se još drže u Pojasu Gaze.

„Ali mi smo posvećeni nastavku rata nakon pauze, kako bismo dovršili cilj eliminacije Hamasa. Nisam spreman da odustanem od toga“, rekao je Netanjahu.

Njegove reči ne odstupaju dramatično od onoga što je ranije govorio o uslovima za sporazum. Ali one dolaze u osetljivom trenutku, jer se čini da se Izrael i Hamas sve više udaljavaju oko najnovijeg predloga o prekidu vatre i mogli bi da predstavljaju još jedan neuspeh za posrednike koji pokušavaju da okončaju rat.

Netanjahuove izjave u oštroj su suprotnosti sa obrisima sporazuma koje je krajem prošlog meseca detaljno izložio američki predsednik Džozef Bajden, koji je plan predstavio kao izraelski i koji neki u Izraelu nazivaju „Netanjahuovim sporazumom“.

Foto: Freepik.com

Njegove primedbe mogle bi dodatno da zaoštre veze Izraela sa SAD, njegovim glavnim saveznikom, koje su pokrenule veliki diplomatski pritisak za najnoviji predlog o prekidu vatre.

Plan u tri faze bi doveo do oslobađanja preostalih talaca u zamenu za stotine Palestinaca koji su u zatvorima u Izraelu. Ali sporovi i nepoverenje i dalje postoje između Izraela i Hamasa oko toga kako se dogovor odvija.

Hamas neće da oslobodi preostale taoce osim ako ne dođe do trajnog prekida vatre i potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Gaze. Kada je Bajden prošlog meseca objavio najnoviji predlog, rekao je da uključuje oba uslova.

Ali Netanjahu kaže da je Izrael i dalje posvećen potpunom uništavanju Hamasa kako nikad više ne bi mogao da izvede napad kao 7. oktobra. Potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, gde je najviše rukovodstvo Hamasa i veliki deo njegovih snaga i dalje netaknut, gotovo sigurno bi ostavilo grupu da kontroliše teritoriju i da može da se ponovo naoruža.

Hamas je izgleda zabrinut da će Izrael nastaviti rat i kada se vrate njegovi taoci. A čak i ako to ne učini, Izrael bi u toj fazi pregovora mogao da postavi zahteve koji nisu bili deo prvobitnog dogovora i neprihvatljivi su za Hamas — a zatim da nastavi rat, kada ih Hamas odbije.

Netanijahuove primedbe su samo pojačale tu zabrinutost. Nakon emitovanja intervjua, Hamas je rekao da prinedbe predstavljaju „nepogrešivu potvrdu njegovog odbijanja“ sporazuma koji podržavaju SAD, a koji je takođe dobio podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Porodice talaca postaju sve nestrpljivije prema Netanjahuu, videći njegovu očiglednu nevoljnost da krene dalje u sporazumu iz političkih razloga. Grupa koja predstavlja porodice osudila je Netanjahuove izjave i smatra ih izraelskim odbacivanjem najnovijeg predloga o prekidu vatre.

Izvor: Beta / via -n1info.rs