Samo nam je još to trebalo – Kamilji grip kosi navijače u Kataru, nema vakcine, a trećina ne preživi

Stručnjaci upozoravaju – ovaj virus može da bude fatalan za trećinu zaraženih.

Ljubiteljima fudbala koji se vraćaju iz Katara savetuje se da paze na znake kamiljeg gripa, između ostalog na groznicu, kašalj i povraćanje.

Naime, zdravstveni zvaničnici, pre svega, britanski, upozoravaju lekare da budu na oprezu zbog kamiljeg gripa jer fudbalski navijači počinju da se vraćaju sa utakmica Svetskog prvenstva u Kataru. Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost savetovala je lekare da obrate pažnju na pacijente koji imaju groznicu i teškoće sa disanjem, prenosi britanska novinska agencija Metro.

Australijsko ministarstvo zdravlja je na sličan način upozorilo građane koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. da bi trebalo da budu svesni bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), virusa koji izaziva kamilji grip.

Foto: Freepik.com

U tom obaveštenju takođe se navode kašalj i dijareja kao simptomi potencijalno smrtonosne infekcije za koju ne postoji vakcina. Australijski zvaničnici upozoravaju da se retka, ali teška respiratorna bolest sa Bliskog istoka širi bliskim kontaktom sa kamilama koje nose virus ili zaraženom osobom, ali i konzumiranjem sirovog kamiljeg mesa ili nepasterizovanog kamiljeg mleka.

Iako nije mnogo čest kod ljudi, MERS je bio fatalan u 35 odsto slučajeva prijavljenih Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Prvi put je prijavljen u Saudijskoj Arabiji 2012. godine i od tada se pojavio u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i još desetak drugih zemalja izvan Bliskog istoka. Upala pluća ponekad je posledica infekcije.

U svemu zabrinjava i to što je skoro dva i po miliona ljudi posetilo Svetsko prvenstvo u Kataru ove godne.

Foto: Shutterstock/Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izvor: Nova.rs