RUČAK ZA POŽELETI: Najbolji način za pripremu bifteka kod kuće

Ukusan, sočan, savršeno spremljen biftek spada u jela koja su kruna kulinarstva. Bez obzira za koju aromu da se opredelite da dominira vašim jelov, uz ovih pet jednostavnih koraka, pripremićete biftek u rerni kao najbolji kuvari.

Na roštilju, skuvan ili pečen u rerni biftek je uvek dobar izbor za slastan ručak. Jedan od najboljih predloga, po mišljenju stručnjaka je ipak priprema u rerni. Sve što vam je potrebno, osim dobrog komada mesa su začini, tiganj od livenog gvožđa i termometar za meso

Denis Litli, kuvar sa više od 40 godina iskustva, naveo je za Eat this dont that, najbolje trikove da vam ovo jelo svaki put uspe.

Izaberite najbolji komad bifteka

„Najbolji komadi bifteka za pripremu u rerni su oni koji su deblji, oni će dobro izdržati visoku toplotu u rerni i razviti lepu koru spolja dok će iznutra ostati sočni i mekani”, kaže Litli.

Neka vaš odrezak odstoji dok se rerna zagreva

Nešto što mnogi ljudi ne shvata, posebno ako ste početnik u kuvanju, je da je najbolje da biftek treba da odstoji pre nego što se kuva.

„Pre nego što počnete da ga spremate biftek treba da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta”, kaže Litli.

Dok stoji meso, zagrejte rernu i pripremiti se za ostatak procesa. Kada pečete biftek u rerni, najbolje je to učinite na visokoj temperaturi. Najmanja temperatura treba da bude 180 stepeni. Takođe, zagrejte i sam sud u kome se priprema da ga zagrejete pre pečenja.

Pecite pre rerne

Kada zagrejete rernu, posudu i meso, počnite da se igraet sa začinima. Najbolje je da dodate dosta bibera, soli sa obe strane, možete dodati beli luk u prahu, papriki ili druge biljke čije arome volite.

 „Pažljivo izvadite vruću posudu iz rerne i stavite je na šporet na jaku vatru. Dodajte kašiku ulja ili putera u tiganj. Dodajte meso i pržite ga dva, tri minuta sa svake strane”, savetuje Litli.

Premeštaj za pun ukus

Kad je biftek zapečen prebacite tepsiju u rernu i pecite do deset minuta, u zavisnosti od debljine odreska i željenog stepena pečenosti.

Odmor, pa serviranje

Kada završite sa pečenjem, izvadite ga iz rerne i ostavite da odstoji barem deset minuta. Ovo će omogućiti sokovima iz mesa, masnoća i od začina da se definišu i učine zalogaje još slasnijim.

Izvor: Politika.rs