RAT NA BLISKOM ISTOKU: EU upozorila društvene mreže da se pripreme za rizik od emitovanja “pogubljenja uživo”

Komesar Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton upozorio je društvene mreže da se pripreme za rizik od emitovnja „pogubljenja uživo” od strane palestinskog Hamasa.

Kao deo naše interakcije sa platformama, posebno smo ih zamolili da se pripreme za rizik od Hamasovih pogubljenja uživo, rizik od kojeg moramo da zaštitimo naše građane. Tražimo garancije da su platforme dobro pripremljene za takvu mogućnost”, rekao je Breton tokom govora u Evropskom parlamentu, prenosi Si-En-En.

Portparol Hamasovih brigada Al-Kasam rekao je prošle nedelje da će Hamas početi da vrši pogubljenja civilnih talaca i da ih prenosi preko društvenih mreža i medija ukoliko Izrael bude gađao civile u Gazi bez upozorenja.

„Pogubljenjem civilnih talaca koja ćemo prenositi u formi audio i video zapisa, odgovorićemo na svaki izraelski napad bez upozorenja na naše civile u svojim kućama”, rekao je predstavnik Hamasa Abu Obaida u audio izjavi emitovanoj u pondeljak u programu Al Džazire na arapskom, prenosi Tanjug.

Ukazivanjem na odgovornost platformi i njihovih izvršnih direktora u upravljanju (ili nedostatku upravljanja) nelegalnim sadržajem koji distribuiraju, šaljemo veoma eksplicitan signal: stvari su se promenile u Evropi. Postoji zakon koji se mora poštovati”, poručio je Breton i ukazao da će način na koji platforme odgovaraju na pitanja Komisije biti uključen u dosijee o njihovoj usklađenosti sa obavezama koje proizlaze iz Zakona o digitalnim uslugama EU (DSA).

Ovaj zakon je donet s ciljem stvaranje sigurnijeg digitalnog prostora u kojem su zaštićena osnovna prava korisnika i uspostavljanje jednakih uslova za poslovanje.

Izvor: CNN/Tanjug