PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PEVAČA: Toni Cetinski pod istragom zbog potvrda o vakcinaciji tokom pandemije COVID-19 

Tačno 13 meseci od pokretanja istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv 14 osoba zbog davanja mita u zamenu za lažne potvrde o vakcinaciji od Covida-19.

Naime, policija je u saradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o prevarama s kovid potvrdama koje su se kupovale za najmanje 100 evra, pod lupu stavila ukupno 243 osobe stoga se još u odnosu na (pre)ostalih 224, istraga i dalje provodi, piše Jutarnji.hr, prenosi Blic.

Kako se prenosi, među 14 optuženih osoba nalazi se i jedan fratar, a USKOK ih tereti da su od jula do oktobra 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu vakcinisani protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu kovid potvrdu, od medicinske sestre P.R. u Domu zdravlja Zagreb Zapad, ali preko posrednika, zatražili da u informacijski sistem Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su vakcinisani.

Nakon dogovaranja s posrednikom, isti je poduzetnoj medicinskoj sestri predao lične podatke niza osoba željnih potvrde bez da se vakcinišu. A ujedno joj je prosleđivao i novac koji su mu naručitelji potvrda davali. Medicinska sestra je zatim u informacijski sistem Ministarstva, pa čak i kad je bila na bolovanju, neosnovano upisivala da su pojedinci vakcinisani, a koji su temeljem toga zatim neosnovano ishodili EU digitalne covid potvrde.

Budući da se USKOK odlučio na optuženje samo 14 osoba za sada, pretpostavlja se da se radi o osobama koje su, odmah po izbijanju afere u javnosti, priznale delo te će se najverovatnije odmah i nagoditi s tužiteljstvom pred nadležnim sudom.

Medicinska sestra je u međuvremenu napustila navedeno mesto rada, a kad je izbila afera niz poznatih imena koji su, na ovaj ili onaj način pribavili sporne potvrde i dalje se nalaze pod istragom, su pevač Toni Cetinski, operska pevačica Lana Kos, vlasnik narodnjačkog kluba, direktori poznatih firmi, TV voditeljka i njen suprug, brojni privatni poduzetnici, jedan bivši učesnik Velikog brata, i brojni sportisti.

Istražitelji sumnjaju da je medicinska sestra sa 11 posrednika zaradila preko 28 hiljada eura i 36 hiljada kuna koje su međusobno podelili. U svoju obranu P.R. kazala je da osobe koje je upisivala u sistem nije poznavala već su joj dolazili samo posrednici koji bi joj donosili liste s podacima i novac.

Izvor: Nova.rs