Plan restrirkcije – ovako mračna zima nas čeka u Austriji

Kao i u ostatku Evrope, električna energija i gas su i u Austriji tema broj jedan, te je najavljeno da se na početku jeseni u ovoj alpskoj zemllji prebacuje na način rada koji će omogućiti uštedu energije – uz sve prepreke i izazove koje te mere nose sa sobom.

“Ovo nije godina kao bilo koja druga”, rekla je ministarka energetike Leonore Gewessler (Grüne) na početku „Mission 11“. Rečenica koju već znamo iz vremena pandemije. Tada je stanovništvo davalo svoj doprinos nošenjem zaštitnih maski, držanjem distance i pranjem ruku, a sada se od stanovništva opet nešto traži, ovog puta da bi domaćinstva preko zime trebala da uštede11% energije – i to dobrovoljno.

Preporuke se kreću od snižavanja sobne temperature i odmrzavanja zamrzivača do smanjenja brzine tokm vožnje.

Sobna temperatura se spušta na 19 C

Već je najavljeno da će se u svim javnim zgradama – osim u školama, bolnicama i staračkim domovima – ove zime sobna temperatura spustiti na 19 stepeni celzijusa, što se preporučuje i u privatnim domaćinstvima.  Slične a obavezne mere su u pripremi…

Pošto je Austrija heterogena zemlja, predlozi i zahtevi za uštedu energije razlikuju se od pokrajne do pokrajne. 

Evo kako devet saveznih pokrajna planira da ustedi energiju u nadolazećoj zimi:

Poslovnice “Kärntner Sparkasse“ će van radnog vremena gasiti spoljnu  rasvetu, a u foajeima i na bankomatima postojaće samo jedno sigurnosno svetlo. Izračunato je da će poslovnice ove banke na ovaj način ukupno uštedeti električnu energiju za potrebe 1.000 domaćinstava. 

U Klagenfurtu će „Lindwurm“ (zasada) i dalje biti osvetljen, ali samo do ponoći.

Eisenstadt gasi rasvetu. Kao deo paketa za uštedu energije, glavni grad pokrajine Burgenland gasi rasvetu spomenika. Takođe će ulična rasveta biti prigušena, božićna rasveta će biti ograničena vremenski, a na bazenima voda će se manje zagrevati. 

Smanjena temperatura vode na bazenima / Foto: Wulf Scherbichler

U čuvenoj banji Bad Tatzmannsdorf, nadaleko poznata božićna kućica ove će godine biti osvijetljena sat vremena manje.

Rasveta spomenika u Donjoj Austriji biće isključena

Donja Austrija je preuzela pionirsku ulogu sa zahtevom da se uvede policijski sat za struju. Spomenici u Wiener Neustadt-u, poput paviljona u gradskom parku, u bliskoj budućnosti više neće biti osvetljeni. U „Landhaus-u“ u St. Pöltenu, temperatura u kancelarijama biće smanjena od jeseni. Osim toga, oko 200.000 sijalica ulične rasvete zamenjeno je LED diodama.

Tvrdjava u Salzburg-u / Foto: Andreas Troester

Salzburg sada gasi svetla ranije

Naime, u avgustu je grad Mozart-a započeo sa restrikcijom električne energije tako što je rasveta na tvrđavi, zaštitnom znaku Salzburg-a, kao i na drugih tridesetak znamenitosti grada, skraćena za sat vremena. Međutim, gradski čelnici smatraju da potpuno isključivanje rasvete nije opcija. 

Postavlja se pitanje i oko božićne rasvete u poznatom jezgru starog grada, međutim, još uvijek nije jasno kada i koliko dugo će ona biti uključena.

Graz je krenuo sa veoma ambicioznim planom za restrikciju, između ostalog: zgrade će biti manje i kraće osvetljene, a javni bazeni biće za jedan stepen hladniji. Većina štajerskih opština takođe štedi na grejanju, klizalištima i rasveti. U Deutschlandsberg-u, na primer, opštinsko veće raspravlja o prelasku na LED sijalice, smanjenju rasvjete i još mnogo toga.

Skijališta u Tirolu / Foto: Manuel Schwaiger

Tirolska skijališta povećavaju cene karata za zičare u proseku za 7-8%. Upitno je hoće li to uspeti da nadoknadi eksplozivne troškove. Sada se ispituju sve mogućnosti uštede – privremeno priključivanje manjeg broja gondola, sporija vožnja i zatvaranje malih žičara na obodima skijališta. Međutim, cilj je da turisti ne trpe previše.

Brojne mere za uštedu energije u spa centrima, kao što je revizija rada, već su implementirane u tri unutrašnja bazena u Vorarlberg-u. Trenutno se radi na planovima za vanredne situacije. Niko od direktora spa centara ne želi da snizi temperaturu vode u zatvorenim bazenima – jer ipak – posetioci treba da se zabave, a ne da se smrzavaju. Ljubitelji sauna možda će ipak morati da naprave kompromis.

Da li nas čeka drhtanje u baštama bečkih kafića?

Kako bi pružio podršku gastronomiji koja je najviše pogođena pandemijom korona virusa, grad Beč je dozvolio kafićima i restoranima da i preko zime rade sa baštama. Na to su se već pripremili brojni ugostiiteljski objekti, međutim, mogla bi da ih neprijatno izenanadi moguća zabrana korišćenja grejnih tela na otvorenom. Prve povratne informacije s bečke gastro scene upućuju na to da će doći do burne rasprave sa gradskim čelnicima.

Bez grejanja u Gornjoj Austriji, ali rasveta ostaje

Gradonačelnik grada Welsa u Gornjoj Austriji, Andreas Rabl (FPÖ), najavio je u četvrtak da ove godine na božićnoj pijaci neće biti grejača, ali da Božićne lampice svakako trebaju da ostanu, kao i to da će se rasveta u javnim zgradama biti smanjena.

Tekst: Svet Dijaposre / Krone Zeitung