Oxagon – grad ogledala, bez puteva i automobila: Saudijski princ Mohamed bin Salman objavio futuristički dizajn ovog mesta (VIDEO)

Saudijski princ Mohamed bin Salman najavio je dizajn impozantnog futurističkog grada zamišljenog u okviru programa „Vizija 2030“ i projekta pod nazivom NEOM.

Reč je o gradu koji se zove „The Line“, a kako je prestolonaslednik rekao, mesto je za one koji sanjaju o boljem sutra. Ističe da je ovaj grad primer koji će gradske zajednice slediti u budućnosti.

Grad će imati višeslojnu unutrašnju strukturu i koristiće 100 odsto obnovljivu energiju. Imaće fasadu nalik ogledalu po kojoj je prepoznatljiv na prvi pogled.

„Ideja o vertikalnom slojevitosti svih funkcija grada daje ljudima mogućnost da se slobodno kreću u tri dimenzije. To je koncept koji se zove urbanizam nulte gravitacije“, rekao je Mohamed bin Salman.

Unutrašnjost grada je mešavina urbanizma i prirode. Bez puteva i automobila, što u potpunosti smanjuje emisiju CO2 u atmosferu, a ova karakteristika čini The Line prvim gradom te vrste. Umesto puteva i saobraćajnica, imaće ulice izgrađene u skladu sa prirodom, piše RTCG.

Površina ovog grada iznosiće 34 kvadratna kilometra, što ga čini jednim od najvećih na svetu u poređenju sa postojećim metropolama. Kompleks će moći da primi devet miliona ljudi.

Ističe se da The Line, ovako kako je zamišljen, ispunjava svoj glavni cilj, a to je poboljšanje i očuvanje zdravlja budućih građana. Plan je stvoriti savršenu klimu za život u budućnosti sa ugodnim temperaturama tokom cele godine.

Izvor: Danas.rs