NIJE 1. APRILSKA ŠALA: Od danas pušenje marihuane u Nemačkoj legalno (VIDEO)

Berlin, 1. April 2024.

Sinoć se ispred simbola Nemačke – Brandenburške kapije u Berlinu nešto iza ponoći, okupilo nekolik ostotina ljudi koji su zapalili je “džointe” kako bi pozdravili stupanje na snagu novog nemačkog zakona koji dekriminalizuje konzumaciju kanabisa.

Uz zvuke rege muzike i hitova Bob Marlija, koji je postao zaštitni znak konzumacije “trave”, grupa vidno raspoloženih ljudi, čekala je ponoć s visoko podignutim upaljačima kako bi čim sat otkuca ponoć zapalili svoje zamotane “džointe”.

Postavljena je bila i bina koju je ispred istorijske znamenitosti krasio list konoplje – marihuane, a sa nje se čuo govornik “Konačno možemo da se pokažemo. Ne trebamo više da se skrivamo”, rekao je Henri Plotke (Henry Plottke), član Nemačkog udruženja konoplje (DHV), dodajući da je za njega je novi zakon “olakšanje” jer ga više pred zakonom ne mogu smatrati kriminalcem.

Evo kako je regulisano pušenje kanabisa na javnim mestima od 1. aprila

Po novom zakonu koji je stupio od danas na snagu, svaka osoba starija od 18 godina može da poseduje do 50 grama kod kuće i maksimalno 25 grama može da nosi sa sobom na ulici. Pušenje „trave“ dozvoljeno je svuda gde to nije izričito zabranjeno.

Gde je zabranjeno konzumirati „džointe“

Zabranjeno je pusiti „travu“ na igralištima, u školama, sportskim objektima, uključujući i fudbalske stadione, kao i u  objektima i ustanovama namenjenim deci i mladima, te u radijusu od 100 metara od njihovog ulaza.

Godinama je trajala raspravka o legalizaciji

Kao i u ostatku Evrope, žučne rasprave o dekriminalizaciji kanabisa godinama su bile tema i u Njemačkoj. Politike stranke i privreda su bile u klinču zbog toga, a grupe lekara su izražavale zabrinutost za mlade ljude i šta sve konzumacija marihuane može da izazove kod njih, dok su konzervativni političari misljenja da će liberalizacija iste dodatno podstaći konzumaciju i svih ostalih narkotika.

Iako je ministar zdravlja Nemačke Karl Lauterbah (Karl Lauterbach) dao poslednju reč u donošenju novog zakona uz obrazloženje da trenutna situacija više nije održiva jer se broj potrošača u starosti između 18 i 25 godina udvostručio u posljednjih 10 godina, izričit stav da je zakon „Potpuno nepotreban i zbunjujuć, bez obzira na upozorenja lekara, policije i psihoterapeuta“ iznela je ispred Bundestaga Simona Borhart (Simone Borchardt), poslanica  konzervativnog CDU-a u nemačkom Parlamentu.

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac / Svet DIjaspore