NESVAKIDAŠNJI PRIZOR: Aurora Borealis viđena iznad Srbije, Hrvatske i BIH (FOTO)

Polarna svetlost poznata pod imenom aurora borealis pojavila se sinoć iznad delova Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u vidu crvene svetlosti.

Ovaj fenomen koji se gotovo nikada ne viđa na našim prostorima iznenadio je građane.

U nedelju između 17.30 i 18.30 polarna svetlost mogla se u videti u Bačkoj Planci, Novoj Crnji, Kanjiži, zatim u Somboru, Vrbasu, Kaću.

Aurora borealis se obično viđa znatno severnije, a nastaje kada se subatomske čestice Sunca kanališu u atmosferu pomoću zemljinog magnetnog polja.

Iako je SpaceWatherLive najavio da će se fenomen nalik na polarnu svetlost, u nedelju uveče videti s nekoliko lokacija iz Engleske, severne Nemačke i Holandije, ona se pojavila na nebu iznad regiona.

Poslednji put je polarna svetlost u našim krajevima viđena 2003. godine.

Polarna svetlost u našim krajevima je viđana i 1958, 8. i 9, kao i 11. novembra 1991. godine, kao i u noći između 6. i 7. aprila 2000. godine.

Prekrasna ružičasta svjetlost nadvila se nad Hrvatskom

Hrvate je u nedjelju iznenadio rijedak prizor na nebu. Iako je SpaceWatherLive najavio da će auroru, odnosno fenomen nalik na polarnu svjetlost, večeras vidjeti s nekoliko lokacija iz Engleske, sjeverne Njemačke i Nizozemske, ona se pojavila i na hrvatskom nebu.

Redak fenomen na nebu iznad Bosne fascinirao ljude

Polarna svjetlost pružila je nevjerojatne prizore stanovnicima Bosne i Hercegovine, ali i drugim okolnim regijama. Najčešće se može vidjeti u polarnim krajevima, no u nedjelju pojavila se, između ostalog, i na nebu iznad BiH.

Doboj-Istok (Facebook-Husein Mrković) / Foto: n1info.bh
Stručnjak objasnio o čemu se radi

Na ovu temu na svom zvaničnom Facebook profilu oglasio se i poznati bh. meteorolog, Nedim Sladić.

“Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore. Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće”, naveo je Sladić.

Također, na Facebook stranici BHMeteo objavili su veliki broj fotografija i kratki opis.

“Nevjerovatan prizor, kakva vijest ! Mnogi neće vjerovati ali polarna svjetlost je večeras bila vidljiva i iz dijela BiH. Fotografija nastala u Rudicama kod Novog Grada (Bosanski Novi).  Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i u većem dijelu Slovenije, Hrvatske, Mađarske…”, naveli su.

Izvor: Danas.rs /n1info.hr / n1info.bh