KOŠARKAŠ NBA PROIZVODI VRSNU „KRUŠKU“: Peđa Drobnjak predstavio svoje rakije u Beču (VIDEO)

Sinoć je u glavnom gradu Austrije u prostoru „MezeSliva“ održana promocija dve rakije destilerije „Pirum“, čiji je osnivač i vlasnik naš proslavljeni košarkaš Predrag Drobnjak.

Prezentaciji u Beču prisustvovala je lično nekadašnja zvezda američke NBA lige, koja je svoje početke imala u „Partizanu“, a kasnije igrala u klubovima Španije, Turske i Grčke.

Zbog Predragovog dolaska mnoštvo ovdašnjih ljubitelja „kruške“ odlučilo je da bude deo ove priče koja se pretvorila u druženje među prijateljima.

Prezentaciju je vodio Vladimir Novičić, vlasnik šopa „MezeSliva“.

Eksluzivno za portal Svet Dijaspore, razgovarali smo sa Peđom Drobnjakom o njegovim „Pirum“ rakijama…

Kako je došlo do toga da nakon uspešne sportske karijere počnete da se bavite proizvodnom rakije?

Prilikom putovanja kroz Italiju i Južni Tirol, meni se taj njihov sistem bavljenja voćarstvom jako dopao i ja sam pre svega napravio prvi korak i ušao u posao sa voćarstvom. Kasnije je došlo do apgrejdovanja poslovanja i kada sam vršio ispitivanja šta bi to trebalo da bude, došao sam do zaključka da je to prerada voća i bavljenje destilatima, tako da sam 2019. godine pokrenuo proizvodnju rakije.

Imajući u vidu da su u Beču predstavljene dve „kruške“, da li „Pirum“ destilerija proizvodi i neke druge rakije?

Kada sam krenuo da se bavim voćarstvom, to su upravo bili voćnjaci sa kruškama. Tako da i sada proizvodimo samo monodestilate i to od vrsta krušaka koje uzgajamo „Abate  Fetel“ a druga je „Karmen“. Nemamo čitavu paletu destilata drugih voćnih rakija, niti planiram da se njima bavim. Voće dobijam iz svojih voćnjaka koji se nalaze u selu Natalinci, pokraj Topole u Šumadiji, a destilerija je u Jajincima pokraj Beograda.  

Kako se sport uklapa uz rakiju i degustacije vaših proizvoda?

Uklapa se ukoliko je to svedeno na kvalitetna pića, ukoliko prija ljudima i kada je u merama koje ne prelaze dve, tri čašice. Ja sam sad sportski penzioner, nisam više aktivni sportista da bi moglo da ima neke negativne konotacije (smeh).

Predrag Drobnjak i Vladimir Novičić, vlasnik šopa „MezeSliva“

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto & vide: Svet Dijaspore