Japanci sproveli ludu studiju o tajni ženskog orgazma

Ovo je intrigiralo i žene i muškarce godinama…

Japanski urolozi potvrdili su da je „squirting“ koji neke žene doživljavaju tokom orgazma zapravo ipak tečnost koja se izbacuje iz bešike. Time je rešena jedan od dugotrajnih misterija ženskog orgazma.

Žene mogu proizvesti više vrsta tečnosti tokom polnog odnosa. U fazi uzbuđenja vagina oslobađa tečnost koja služi za podmazivanje. Jednom kad žena dosegne orgazam, iz uretre se ponekad mogu izbaciti dve druge vrste tečnosti: mlečna tečnost koja se luči u malim količinama i bistra koja se oslobađa u velikim količinama, često u stotinama mililitara.

Sve donedavno obe su tečnosti za orgazam opisivane kao ženska ejakulacija. Ipak, sad je taj izraz rezerviran samo za mlečnu tečnost, dok se navedeni „squirting“ koristi za opisivanje oslobađanja bistre tečnosti. Smatra se da oko pet posto žena u zapadnim zemljama tokom orgazma oslobađa i bistru tečnost, ali dosad su postojale dileme o tome šta je ta tečnost i odakle dolazi, piše Zimo.

Ranija studija iz 2014. koju je vodio francuski ginekolog Samuel Salama, koji trenutno radi u bolnici Poissy Saint Germain en Laye u Parizu, sugeriše da oslobađanje te bistre tečnosti tokom orgazma kod žena uključuje izbacivanje urina iz bešike budući da je ultrazvuk kod sedam žena koje mogu imati takav orgazam pokazao da su im bešike pune neposredno pre oslobađanja te da se isprazne odmah nakon orgazma.

Foto: Shutterstock

Kako bi se otklonile bilo kakve dileme i misterije oko toga, Mijabi Inoue, urološkinja na klinici Miyabi Urogyne u Japanu, i njene kolege ubrizgali su plavu boju pomešanu s vodom u bešiku pet volonterki koje su mogle osloboditi veliku količinu bistre tečnosti tokom orgazma. U čitavu priču bio je uključen i muški dobrovoljac, čiji je zadatak bio da stimuliše volonterke. Studija vezana za to objavljena je u časopisu International Journal of Urology.

Urolozi su imali zadatak da tečnost skupe u sterilnu čašicu, no kako su sami priznali, to baš i nije bilo tako jednostavno. Teško je skupiti jer je smer prskanja promenjiv, kaže Inoue.

Međutim, ono najbitnije što je otkriveno je da je u svim slučajevima oslobođena tečnost bila plava. Ovo potvrđuje da se čini da ona potiče iz bešike. Ali još uvek ima toliko pitanja, poput toga ima li isti sastav kao urin. I zašto neke žene izbacuju tu tečnost, a druge ne?

Sve su žene u studiji imale dobru kontrolu bešike, što sugeriše da njihovo prskanje nije uzrokovano urinarnom inkontinencijom, dodala je Inoue.

Isto tako, japanski urolozi primetili su i da su u vreme orgazma četiri volonterke u studiji doživele i žensku ejakulaciju te da su se dve tečnosti pomešale u uretri.

Reč je o posebnom fiziološkom procesu koji uključuje izlučivanje nekoliko mililitara manje guste, mlečne tečnosti iz malih žlezda pored uretre koje se nazivaju Skeneove žlezde ili „ženska prostata“. Tečnost sadrži za prostatu specifični antigen (PSA), koji je takođe prisutan u ejakulatu koji proizvodi i muška prostata.

Izvor: dnevnik.hr/ via nova.rs