Iznenadiće vas redosled – ovo su najbezbedniji automobili u 2022.

Iako već godinama švedski Volvo uživa reputaciju najbezbednije marke automobila, ove godine došlo je do promene na vrhu. Štaviše, na listi ima najmanje evropskih modela.

Glavna evropska bezbednosna organizacija EuroNCAP ove godine je testirala 60 noviteta, a nemački ADAC upravo je napravio analizu postignutih rezultata, pa imamo listu modela koji su u samom vrhu najbezbednijih vozila ove godine.

Među 60 testiranih modela, 47 je dobilo maksimalni broj zvezdica. Ocenu ispod (četiri zvezdice) zaslužilo je 12 modela, a najveće ovogodišnje razočaranje je Dacia Jogger sa samo jednom osvojenom zvezdicom.

Prema rezultatima EuroNCAP-a, najbezbedniji automobili u ovoj godini su Tesla Model S i Model Y. Trećeplasirani je Lexus RX koji, kao ni dve pomenute Tesle, nije pokazao slabosti u ni u jednoj kategoriji.

Tesla Model S / Foto: Promo
Tesla Model Y / Foto: Promo
Lexus RX / Foto: Promo

Četvrto mesto pripada Mercedesu EQE, navodi Auto Klub.  

Mercedesu EQE / Foto: Promo

Zanimljivo, kineski Wey Coffee (modeli 01 i 02) zauzeo je peto i šesto mesto, a kinesko-nemački Smart sedmo.  Na osmom mestu je još jedan kineski automobil – Nio ET7, a poziciju deli sa Mercedesom C-Klase i Hyundai Ioniqom 6.

Wey Coffee / Foto: Promo
Nio ET7 / Foto: Promo
Mercedes-Benz C-Klasse Coupé C 300 / Foto; Promo
Hyundai Ioniqom 6 / Foto: Promo

Izvor: Nova.rs