Izenadiće vas koji je proizvođač prodao najviše automobila u 2022.

Prodajni rezultati iz 2022. godine pokazali su da je Toyota treću godinu zaredom najprodavaniji automobilski brend na svetu, čak i pored ogromnog pada potražnje za njihovim vozilima na japanskom tržištu. U tesktu saznajte i ko je drugi najprodavaniji proizvođač automobila na svetu.

Toyota je u 2022. prodala 10,5 miliona vozila, i na taj način odbranila titulu najprodavanijeg automobilskog proizvođača na svetu.

Globalna prodaja ovog automobilskog giganta, koji uključuje i proizvođača kamiona Hino Motors i brend Daihatsu, pala je za 0,1 odsto. Ipak, rekordna prodaja u inostranstvu od 8,6 miliona vozila je pomogla da se nadoknadi pad od 9,6 procenata na domaćem tržištu, gde je prodato 1,9 miliona vozila.

Foto: Shutterstock

Na drugom mestu po globalnoj prodaji nalazi se Volkswagen Grupa koja je zabeležila svoj najlošiji rezultat u poslednjih deset godina, sa 8,3 miliona isporučenih vozila. Na ovaj pad prodaje najviše su uticala zatvaranja zbog koronavirusa u Kini, kao i poremećeni lanci snabdevanja na koje je uticao rat u Ukrajini.

Iako čelnici Toyote tvrde da i dalje imaju ograničenja na polju snadbevanja mikročipovima, snažna potražnja u Aziji i povećanje proizvodnih kapaciteta i optimizacija u Aziji i Severnoj Americi, pomogli su da japanski proizvođač bude najprodavaniji brend na svetu.

Izvor: Nova.rs