Evo ko je Heinrich XIII, princ Reuss (71) koji je planirao da preuzme vlast u Nemačkoj, hapšenja još uvek traju (VIDEO)

Dvadeset pet osoba je uhapšeno u racijama širom Nemačke, zbog sumnje da su planirali državni udar, a hapšenja još uvek traju…

Kako prenosi  BBC, nemački mediji pišu da su ekstremni desničari i bivši pripadnici vojske planirali upad u parlament i preuzimanje vlasti.

Nemac, princ Hajnrih XIII (71) (Heinrich XIII Prinz Reuss zu Köstritz), je označen kao mozak operacije, piše N1.  

Među uhapšenima su pripadnici ekstremističkog pokreta „Građani Rajha“ (Reichsbürger), koji su već neko vreme na radaru policije zbog nasilnih ispada i rasističkih teorija zavere.

Pripadnici tog pokreta takođe odbijaju da priznaju modernu nemačku državu.

Prema izveštajima je oko 50 osoba optuženo da su pripadnici grupe koja je planirala da ukine republiku i zameni je novim državnim uređenjem, po ugledu na Nemačku iz 1871. godine.

Kako piše Gardijan, federalni tužioci rekli su da je 3.000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 nemačkih država protiv te grupe, čiji su se članovi, kako se navodi, pridržavali „konglomerata teorija zavere“, uključujući kult Kanon (QAnon) i takozvani pokret građana Rajha.

Pored pritvora u Nemačkoj, tužioci su rekli da je jedna osoba privedena u austrijskom gradu Kicbilu, a druga u Peruđi u Italiji.

Dok su osumnjičeni verovali da se njihovi ciljevi mogu postići samo vojnim sredstvima i silom, rekli su tužioci, a prenosi Gardijan, nije jasno da li je grupa uspela da prikupi bilo kakav ozbiljan arsenal.

Nekoliko optuženih su bivši pripadnici vojske i osumnjičeni su da su ilegalno uzimali oružje iz zaliha vojske tokom godina služenja, dok drugi imaju dozvole za oružje.

Nakon njihovog preuzimanja, grupa je zamislila da ponovo pregovara o sporazumima koje je Nemačka potpisala nakon završetka Drugog svetskog rata sa saveznicima.

„Za sada je isključivo Ruska Federacija trebalo da bude centralni kontakt za ove pregovore“, navodi se u saopštenju tužioca.

Iako je Hajnrih XIII uložio napore da dođe do Moskve, tužioci su rekli „nema naznaka da su kontakti pozitivno reagovali na njegov pristup“.

Dvorac princa – Waidmannsheil in Saaldorf

Plemić, padobranac, sudija, specijalci…: Ko je sve učestvovao u pripremi državnog udara u Nemačkoj?

Istražitelji su krenuli u akciju u ranim jutarnjim satima: specijalne policijske snage su izvršile pretres stanova osumnjičenih, izvršile 25 naloga za hapšenje i započele opsežne mere pretresa.

Državno tužilaštvo Nemačke tereti 50 žena i muškaraca da su osnovali terorističku organizaciju s ciljem ukidanja ustavnog poretka SR Njemačke i uspostavljanja države po uzoru na nemački Reich iz 1871. godine, piše DW, a prenosi Oslobodjenje.

Karta Saveznih pokrajna Türinger iz 1910. sa označenim teritorijama plemićkih porodica

Ali grupa nije stigla daleko.

Navodi se i da je planirala upasti u zgradu parlamenta Rajštaga i napadom na mrežu snadbevanja električnom energijom stvoriti uslove slične građanskom ratu, svrgnuti saveznu vladu i preuzeti vlast.

Državno tužilaštvo navodi i da su već određeni i izabrani ljudi za važna ministarska mesta nakon „preuzimanja vlasti“.

Vodeći istražitelji današnju operaciju protiv ove grupe opisuju kao neviđenu i naglašavaju da „ona po obimu nadilazi sve dimenzije.“

Ova grupa se smatra posebno opasnom jer je najvećim delom čine bivši vojnici nemačkog Bundesvera i Narodne armije DDR (NVA), uključujući i one koji su prošli vojnu obuku za specijalne snage.

Pored pripadnika antiterorističke jedinice GSG 9 nemačkih policijskih snaga, u akciji hapšenja osumnjičenih i obezbeđenja mera potrage angažovani su i službenici više specijalnih jedinica (SEK) koje deluju na nivou nemačkih saveznih država.

Istražitelji su imali saznanja da osumnjičeni posjeduju brojno oružje, od čega je većina potpuno legalno.

Prema informacijama ARD i SVR, centralna figura u grupi je Hajnrih Rojs, potomak kneževske porodice koja je živela na području današnje Tiringije.

Deda posrnulog princa Princ Heinrich XXVII. Reuß mlađa linija sa suprugom Elise, princeza loze Hohenlohe-Langenburg

Ovaj 71-godišnjak već nekoliko godina javno zastupa svoje čudne teze o građanima Rajha (Reichsburger).

Tako se, na primer, 2019. godine pojavio kao govornik na „Vorldvebforumu” u Švajcarskoj i objasnio da SR Nemačka nije suverena država, ali da je i dalje kontrolišu saveznici.

U drugom videu na internetu on državu i pravosuđe opisuje kao „firme“. U slučaju navodno planiranog puča, Rojsa je grupa odredila za vođu-regenta, kažu istražitelji.

On radi kao nezavisni finansijski konsultant u Frankfurtu na Majni i poseduje lovačku kuću u Tiringiji.

Navodi se da su se članovi grupe sastajali tamo nekoliko puta ove godine, a ove informacije stigle su iz bezbednosnih krugova.

Tokom priprema za planirano preuzimanje u Nemačkoj, navodno je formirana svojevrsna „vlada u senci“ na čijem čelu je bio Hajnrih Rojs.

Posebno je eksplozivno resor pravosuđa, za koji je imenovana bivša poslanica AfD-a u Bundestagu Birgit Malsak-Vinkeman, koja takođe pripada grupi osumnjičenih.

Ona radi kao sudija u Berlinu otkako je prošle godine napustila Bundestag.

Prethodni pokušaji administracije berlinskog Senata da je ukloni iz pravosuđa zbog njenog učešća u AfD su propali.

Među osumnjičenima je i doktor pravnih nauka Tim Pol G. – navodno je postavljen za ministra spoljnih poslova, ali i Mattes H. iz Baden Virtemberga, godinama poznat kao glavni ideolog Građanskog Rajha, koji bi pravosuđa i međunarodnog prava.

Kao ministarka zdravlja na listi je dr Melani R. iz Donje Saksonije. Prema istražiteljima, ona je navodno finansijski podržavala grupu.

Predviđeno je i osnivanje ministarstva koje je trebalo da bude nadležno za „prenos” vlasti.

Snage bezbednosti smatraju da je grupa izuzetno opasna jer su među optuženima aktivni i bivši vojnici Bundesvera, uključujući i one sa specijalnom obukom. Grupa je interno nazvana svojevrsnim „naoružanim, vojnim krilom“. Navodi se da je među njenim pripadnicima i Rudiger fon P., koji je komandovao padobranskim bataljonom početkom 1990-ih, sve dok nije spojen sa tada novoosnovanom elitnom, specijalnom jedinicom KSK.

P. je tada otpušten iz Bundesvera zbog otuđenja i prodaje oružja iz zaliha Narodne armije DDR-a. Prema istražiteljima, za kolovođu se smatra P. U grupi je još jedna ranije osuđivana osoba – bivši vojnik Marko protiv H., koji je, prema informacijama iz bezbednosnih krugova, između ostalog bio u sastavu specijalne jedinice KSK.

P. i H. su bili aktivni u protestnom korona-pokretu u Pforchajmu, gde se H. pobrinuo za regrutovanje novih članova u grupu. U stvari, grupa je takođe pokušala da regrutuje aktivne vojnike – i to uspešno: među osumnjičenima je bio i specijalni oficir KSK koji je bio logističar grupe. U istražnim krugovima se priča da je bilo više pokušaja da se aktivni vojnici u kasarni regrutuju kao pripadnici pobunjeničke grupe.

Neki od osumnjičenih članova grupe javno su se pojavili kao agitatori na protestima protiv vladinih mera za suzbijanje korone. To je slučaj sa bivšim pukovnikom Maksimilijanom E., koji se smatra članom pokreta „Kerdenker“. Na protestima protiv korona javno se zalagao za slanje KSK u Berlin na „propisno čišćenje“. Dok je bio aktivan u Bundesveru , E. je takođe bio član komande specijalnih snaga. Povezao se sa grupom veterana u leto kada je izbila poplava u dolini reke Ar. Obukao je vojnu uniformu, pisao „naređenja“ i postavio svojevrsni „komandni centar” u školi – iako je odavno napustio Bundesver.

Među osumnjičenima je još jedan „Kuerdenker“ – bivši policajac Majkl F., koji se pojavio na demonstracijama uz Hitlerov pozdrav. Takođe se smatra članom Građanskog Rajha i ove godine je otpušten iz policije Donje Saksonije.

U istrage koje su dovele do racija bilo je uključeno nekoliko bezbednosnih agencija sa stotinama službenika: prvo je istragu vodila tajna „Služba za zaštitu ustavnog poretka” pod kodnim nazivom „Kangal” zajedno sa nekoliko pokrajinskih službi. u vezi sa Bundesverom, u istragu je uključena i Savezna vojna kontraobaveštajna služba.Na kraju, Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala sa svojim istražnim timom „Schatten“ (Senka) preuzela je istragu uz učešće nekoliko pokrajinskih kriminalističke službe.Istragu vodi državni tužilac, piše DW.  

Heinrich XIII Prinz Reuss zu Köstritz, Navodno je trazio pomoc Rusije

Podaci o čoveku koji je heo da preuzme vlast u Nemačkoj:

Ime: Heinrich XIII Prinz Reuss zu Köstritz

Rođen: 04.12.1951. (71. godina)

Deca: 1 sin – Heinrich XVIII

Životna saputnica: Susan Douht Jaladi (rođena 1989)

Svet Dijaspore // Izvori: BBC, Deutsche Welle, Danas, N1.rs