Esma Redžepova ostavila je dubok trag svojim likom i delom: Usvojila je 47 sinova i jednu ćerku

Kraljica romske muzike, kako su je mnogi zvali, osim pesama ostala je upamćena i zbog humanitarnog rada. Za Nobelovu nagradu za mir je bila nominovana dva puta, a dobitnica je i Unicefove nagrade za humanitarni rad.

U svemu, podršku joj je pružao suprug Stevo Teodosijevski, koji joj je bio i saradnik.

„Udala sam se iz ljubavi iako je Stevo od mene bio dosta stariji. Mnogo smo radili, pevali, nastupali, a ja sam ga zapitkivala: ‘A kad ćemo mi imati decu?’ Željna slave i karijere, nisam uspela da nađem vremena za odgajanje dece, a vreme je neumoljivo prolazilo. Jer, ko bi mogao u ono vreme da odbije nastup u pariskoj Olimpiji ili da ne nastupi pred značajnim svetskim državnicima? Taman posla! Kad su godine prošle, shvatila sam da sam za rađanje ostarila“, otkrila je jednom prilikom kraljica romske pesme.

Kako nisu uspeli da se ostvare kao biološki roditelji, usvojili su čak 48 dece.

„To nije bilo samo reda radi. Svoj toj deci prenosili smo ljubav prema muzici, prema pesmi… Želeli smo da im budemo kao majka i otac, pravi roditelji. Stevo je satima vežbao sa njima, a onda je došao na ideju da osnuje ansambl ‘Teodosijevski’. Kako je koje od dece odrastalo, tako je napuštalo ansambl. Zasnovalo bi svoju porodicu, a na njegovo mesto došao bi sledeći usvojeni dečak. Danas su svi materijalno obezbeđeni. Ja sam zbog toga vrlo srećna jer njima ulica, kao mnogim drugim Romima, nije postala dom“, kazala je pevačica svojevremeno.

Jednom prilikom, Redžepova je objasnila zašto je među njima bila samo jedna ćerka.

„Pa, ima tu logike. Da smo usvajali i žensku decu, kad odrastu, pošto nisu ni u kakvom krvnom srodstvu, moglo bi do svačega da dođe. Znate na šta mislim. Nama to nije bilo potrebno jer mi smo kao ansambl tada stalno bili van Beograda, pa ko bi onda o tome vodio računa? „, dodala je ona tad, prenosi „Hello“.

Podsetimo, Esma je preminula u Skoplju u 73. godini života, nakon kratke i teške bolesti.

Izvor: Nova.rs