Da li znate kako se čestita Bajram i šta znači „Bajram šerif mubarek olsun“?

Milioni Muslimana širom sveta danas obeležavaju svoj najveći praznik – Bajram.

Bajram se kod muslimana u našem regionu čestita rečima “Bajram šerif mubarek olsun” što u prevodu sa turskog jezika na znači “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen”, dok se u ostatku arapskog sveta, na arapskom jeziku čestita sa „Eid Mubarak“.

A kada čujete odgovor: „Allah razi olsun“ – to u prevodu sa turksog znači „Neka je Allah zadovoljan tobom“.

Foto: Freepik.com

Ramazanski Bajram jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru.

Praznik počinje posebnim bajram – namazom (molitvom), kog obavlja cela zajednica na otvorenom prostoru koji se zove „musalla“.

Ramazanskom bajramu prethodi 29 ili 30 dana posta, tokom kog su se vernici uzdržavali od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca, kao i loših misli i dela.

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje namaza, lepo oblačenje, poseta rodbini i prijateljima, čestitanje usmeno ili pismeno.

Ovaj praznik obično se čestita sa: „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.

Početak Bajrama označava i početak širenja radosti i sreće u porodici. Tokom dana Bajrama se jede u znak obožavanja Alaha, dok su vrste hrane koje karakterišu ovaj praznik sarme i baklave.

Sastavni deo praznika su i posete porodici i rodbini, a deca dobijaju slatkiše ili poklone. Praznuje se tri dana.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, pa se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca).

Treći dan predviđen je za druženje sa prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva.

Redakcija portala Svet Dijaspore koristi ovu priliku da Bajram čestita svojim čitaocima koji danas slave  –  Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Tekst: Svet Dijaspore /Svetlana Nenadović Glušac

Izvor: Danas.rs

Foto: Freepik.com