Britanija ima novog premijera: Rishi Sunak i njegova supruga koja je bogatija od kraljevske porodice

Novi lider britanskih konzervativaca i premijer Velike Britanije Riši Sunak u braku je sa ćerkom jednog od najbogatijih ljudi u Indiji Akšatom Murti.

Rishi Sunak i Murti upoznali su se dok su studirali na Univerzitetu Stanford. Riši je jednom prilikom za medije ispričao da je njihov susret bila ljubav na prvi pogled, kao i da je menjao predmete tokom studiranja kako bi više vremena mogao da provede sa svojom partnerkom.

Par se venčao 2009. godine i tom prilikom pripredili su dvodnevno slavlje u Bangaloru. U Veliki Biratniju preselili su se 2013. godine, a samo dve godine kasnije Riši je postao poslanik Ričmonda u Jorkširu.

Akšata je ćerka šestog najbogatijeg čoveka u Indiji, milijardera N.R. Narajane Murtija, koja je suosnivač uspešne IT kompanije Infosis, a ona ima 0,91% udela u tehnološkoj firmi njene porodice koja vredi 430 miliona funti. Indijski „Times“ proglasio je Akšatinog oca jednim od najboljih preduzetnika Indije.

Tako danas Sunak i njegova supruga imaju zajedničko bogatstvo od oko 730 miliona funti – otprilike duplo više od procenjenog bogatstva od 300 do 350 miliona funti kralja Čarlsa III i Kamile, kraljice supruge.

Riši Sunak i Akšata Murti Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, ukupna imovina Akšanti iznosi 1,2 milijarde dolara, što je oko 1,06 milijardi funti. Njena porodica ima i zajedničko preduzeće sa Amazonom koje godišnje zaradi 900 miliona funti i deonice u firmi koju vodi italijanski kuvar Džejmi Oliver, kao i lanac brze hrane Vendi’s u Indiji.

Sunak, njegova supruga i dve ćerke, Krišna i Anuška, većinu nedelje provode u svojoj kući sa pet spavaćih soba u Kensingtonu, u zapadnom Londonu, za koju agenti za nekretnine procenjuju da vredi više od 7 miliona funti.

Vikendom se povlače u džordžijansku kuću u slikovitom selu Kirbi Sigston u Sunakovoj izbornoj jedinici Ričmond u Severnom Jorkširu. Kuća, koju je par kupio za 1,5 miliona funti pre nego što je izabran za poslanika 2015. godine, sada vredi više od 2 miliona funti i pretvorena je u nešto poput velnes centra sa zatvorenim bazenom od 400.000 funti i teretanom, joga studijom i teniskim terenom.

Inače, Akšata je dugo godina radila u finansijama i marketingu, ali tu oblast je napustila i okrenula se svojoj velikoj ljubavi – modnom dizajnu. Danas vodi modnu kuću „Akshata Designs“, a kako je naglasila profit joj nije bitan, jer posao vodi iz čiste ljubavi.

Izvor: Danas.rs