AVANTURISTI, SPREMITE SE: „Điro di Ćiro“ – biciklistička staza od Beograda do Jadranskog mora

Stariji se sigurno sa setom sećaju kako su nekad Ćirom putovali do Višegrada, Sarajeva ili mora. Sada je pokrenut projekat koji je nazvan „Điro di Ćiro“, a reč je o izgradnji biciklističko-pešačke staze koja će ići trasom stare pruge od Beograda do Jadranskog mora. Projekat je proglašen drugim najlepšim u Evropi.

Ovo priznanje „Evropske asocijacije zelenih staza” svečano je uručeno u Rimu Udruženju biciklista ‒ „Jugosajkling kampanja“ kao autoru ideje da se transformišu napuštene železničke pruge na trasi starog „Ćire“ od Beograda do Herceg Novog i Zelenike. Projekat su finansirali Evropska unija i Fond za zapadni Balkan.

Sa mesta stare železničke stanice u Beogradu počinjala je pruga koja je išla skroz do mora, odnosno do Dubrovnika, a voz je na toj liniji saobraćao 50 godina. Naše udruženje je pre dve godine dobilo projekat da se ta stara trasa pretvori u biciklističku stazu“, kaže predsednik Udruženja „Jugocikling kampanja“, Mirko Radovanac.

Prema njegovim rečima, to je koncept „zelenih staza“ u okviru kog se nekadašnje stare i napuštene železničke pruge pretvaraju u biciklističke i pešačke staze.

Trasa je već delimično adaptirana, a mi sad planiramo da uradimo jednu dobru analizu kako da savladamo neke poteškoće, poput toga da je na nekim delovima trasa pruge potopljena, a negde i pretvorena u uobičajen put“, navodi Radovanac.

To će biti, dodaje, jedna apsolutno predivna turistička tura i svako će moći da vozi onoliko koliko mu odgovara.

Projekat je popularno nazvan „Điro di Ćiro“ i predviđa formiranje pešačko-biciklističke staze od oko 1.000 kilometara koja prolazi kroz četiri države regiona, spaja desetine gradova, nacionalnih parkova, predela izuzetnih odlika, spomenika pod zaštitom Uneska i kreće se duž područja u kojem živi nekoliko miliona ljudi.

Izvor: RTS.rs